contact-us

לקבלת ייעוץ עם הצוות המקצועי

לקבלת ייעוץ עם הצוות המקצועי

    טיפול בסמים בראי תאוריית ההתקשרות

    טיפול בסמים בראי תאוריית ההתקשרות

    טיפול בסמים בראי תאוריית ההתקשרות היא גישה טיפולית שמתבססת על תיאוריות התקשורתיות ועבודה עם היחסים האנושיים. הגישה מתמקדת בהבנת היחסים הבינאישיים, במיוחד בין המטופל והמטפל, וכיצד הם יכולים להשפיע על התמכרות לסמים ועל תהליכי ההתמודדות עם התמכרות זו.

    המטרה העיקרית בטיפול בראי גישת ההתקשרות היא לפתח יכולת ליצור ולתחזק יחסים בריאים ומסוגננים עם אחרים, ובפרט עם המטפל. המטפל בגישה זו נחקר במעמד הטיפול את עברו האישי והמשפחתי כדי להבין איך נוצרו ומתרחשים היחסים בחייו וכיצד הם יכולים להשפיע על ההתמכרות לסמים.

    לפי תורת ההתקשרות של בולבי, תינוקות פותחים מערכי התקשרות עם ההורים שלהם כדי לשפר את סיכוייהם לשרוד ולהתקדם בסביבה החיצונית. בולבי זיהה שלישיית סגנונות התקשרות בינאישיים מאוד חשובה ופועלת להקריאה ולשיקום רגשי:

    1. התקשרות בטוחה (Secure Attachment): תינוקות עם התקשרות בטוחה מרגישים יציבים ובטוחים בנוגע לאהבת ולטיפול של הוריהם. הם מרגישים להם יכולים לסמוך על ההורים לעזור להם כשהם צריכים ומרגישים מאוד נעימים ובטוחים עם הוריהם.
    2. התקשרות אמביבלנטית (Ambivalent Attachment): תינוקות עם התקשרות אמביבלנטית חשים אי וידאות בנוגע לטיפול והתייחסות של ההורים שלהם. הם יכולים להרגיש יתרה לפרקים של קרב וסיוט אם ההורים לא זמינים, אך באותו זמן מרגישים חסרי וידאות כשהוריהם מסורבים.
    3. התקשרות נמנעת(Avoidant Attachment): תינוקות עם התקשרות מניפולטיבית מתחילים להתנהג כאילו הם לא זקוקים לטיפול והם מסתירים את רגשותיהם. הם ממעטים בהתבטאות של אהבה ורגשות חיוביים כשהוריהם בקרבתם ונראים כאילו הם מתעלמים מהם.

    ההתקשרות האמבולנטית מהווה סגנון קשיים ביחסים, ויכולה להשפיע על פיתוח רגשי וחברתי של הילד בכל מהלך החיים. יחס רגוע, תמיכה ואהבה מטפחים התקשרות בטוחה ומקנים יסוד בסיסי ליכולת להתמודד עם קשיים ולפתח יחסים בריאים בעתיד.

    טיפול בסמים בראי גישת ההתקשרות יכול לכלול את האלמנטים הבאים:

    1. פיתוח תחושת בטחון ואמון ביחס למטפל: יצירת יחס חם ותומך עם המטפל עשוי לעזור למטופל לפתח תחושת ביטחון ואמון, ולהתחיל לפתח יכולות להתמודד עם תהליכי התמכרות.
    2. הבנת עמוקה לתהליכי חיים: עבודה עם גישת ההתקשרות מתמקדת בהבנת עמוקה לתהליכי חיים ולמקורות המגבירים את התמכרות לסמים. על ידי זיהוי והבנת המקורות הללו, ניתן לפתח אסטרטגיות להתמודדות ולשיפור המצב.
    3. פיתוח יכולות יחסיות חברתיות: טיפול בגישת ההתקשרות יכול לסייע למטופל לפתח יכולות יחסיות חברתיות בריאות, כולל יכולת להתמודד עם לחץ חברתי וליצור קשרים חיוביים עם אחרים.
    4. עבודה עם המשפחה: גישת ההתקשרות יכולה להכיל גם עבודה עם המשפחה של המטופל, על מנת להבין איך היחסים והתהליכים במשפחה משפיעים על ההתמכרות ולפתח אסטרטגיות לשיפור.

    לקבלת ייעוץ עם הצוות המקצועי

    לקבלת ייעוץ עם הצוות המקצועי

      למאמרים נוספים

      post-image
      גישות לטיפול בהתמכרות לסמים - השוואה בין מרכזי גמילה פתוחים וסגורים

      מבוא התמכרות לסמים מהווה אתגר חברתי ובריאותי מורכב, הדורש התערבות טיפולית מקצועית ורב-מערכתית. קיימות שיטות טיפול...

      המשך קריאה
      post-image
      מרכז גמילה פתוח מול מרכז גמילה סגור

      מרכזי גמילה מסמים ואלכוהול מהווים מקום מפלט ותמיכה לאנשים המתמודדים עם התמכרויות. קיימים שני סוגים...

      המשך קריאה
      post-image
      טיפול קבוצתי

      הכוח שבטיפול קבוצתי במרכזי גמילה מבוא: חשיבות הטיפול הקבוצתי בעולם שבו התמודדות עם התמכרויות הופכת לאתגר משמעותי...

      המשך קריאה