מרכז להפרעות אכילה
במכון הרמוניה רואים בהפרעות אכילה על סוגיהן שימוש לרעה באוכל בניסיון להשיג תחושת "שליטה". בבסיס ההפרעה קיימת חרדה איומה מהתפרקות ואובדן שליטה, הנובעת מאירוע טראומתי בודד או מרצף מתמשך של אירועים בהם נחוותה תחושה של אי-שליטה מתמשך וחוסר ישע.
החרדה מהתפרקות ואובדן שליטה מובילה לצורך להיות ב"שליטה" תמידית, בין אם בהרעבה עצמית, או בין אם באכילה כפייתית. מטופלים מעידים כי בילדותם ובבגרותם הם חשו כ"כ מעט שליטה על המתרחש עד שהגיעו למצב בו השליטה היחידה שהייתה להם היא במה הם הכניסו\לא הכניסו לגופם.
אנו מאמינים כי במקרים בהם המטופל סובל מהתנהגות כפייתית, או אובססיבית, אין צורך ואף תהיה זאת טעות לתקוף את ההפרעה באופן ישיר. תחילה אנו עובדים על יצירת קשר ואמון, ובנית תחליף תמיכתי שיכול להוות חלופה נאותה לנחמה שהמטופל מוצא באוכל, בהיטהרות, או בהינזרות, עד שהמטופל מחליט בתמיכתנו שהוא אינו זקוק עוד להתנהגות זו כי יש לו די כוחות ומשאבים להתמודד בדרך אחרת עם תחושות של חרדה, פחד ואובדן.
בעזרת תכנית 12 הצעדים ככלי להחלמה, המטופל לומד להתמודד עם המחשבה האובססיבית וההתנהגות הכפייתית, להשיג את השינוי ולתחזק אותו. האמצעים להתערבות טיפולית כוללים: טיפול פרטני, טיפול במרכז יום, טיפול פסיכיאטרי, וליווי צמוד, או אשפוז ביתי במקרי הצורך.
סוגי הפרעות אכילה
אנורקסיה נרבוזה
הפרעת אכילה שעלולה לסכן חיים. היא תופיע לרוב אצל בני נוער, אם כי יכולה להופיע אצל ילדים ומבוגרים כאחד. אחד המאפיינים הבולטים בהפרעת אכילה זו היא ירידה מכוונת ויזומה במשקל, הרעבה עצמית, איימה מעליה במשקל והפרעה בדימוי גוף. תוצאות של הפרעה זו הן חמורות, הן מבחינה רפואית והן מבחינה נפשית. מבחינה רפואית: תת-תזונה, הפסקת המחזור החודשי, בעיות התפתחות, ובמקרים קשים גם מוות. מבחינה נפשית: שינויים במצב הרוח שעלול להחמיר לדיכאון קליני, הפרעות שינה והתנהגות כפייתית ואובססיבית.
אנורקסיה של הספורטאים
קבוצה הנמצאת בסיכון גבוה לפתח אנורקסיה היא קבוצת הספורטאים. בספרות המחקרית לא קיים חומר רב על התופעה.
בולימיה נרבוזה
הבולימיה נרבוזה מאופיינת בהתקפי אכילה חסרי רסן, שלאחריהם מגיעה ה"היטהרות"- התרוקנות שאינה בדרך טבעית דהיינו, הקאה, שימוש בחומרים משלשלים, חוקן, ופעילות ספורטיבית קיצונית. אלו הסובלים מבולימיה לא יחדלו מלאכול עד שיחושו בחילה או כאב, שאינם מאפשרים לאוכל יותר. הפרעה זו בדרך כלל לא ניכרת מבחינה חיצונית מכיוון שאלו הסובלים ממנה נמצאים לרוב במשקל תקין, ורבים מצליחים לתחזק תפקוד חברתי ומקצועי בצורה תקינה יחסית. מאפיין של שליטה מאד דומיננטי בהפרעה זו, השליטה מתבטא הן בצורך לשלוט על משקל הגוף, והן בצורת ועיתוי ההיטהרות. חלק מהאנשים הסובלים מהפרעה זו נוטים ליזום צומות בהם הם מרעיבים את עצמם.
בולימיה נרבוזה מופיעה לרוב בתקופת ההתבגרות הצעירה. מהלך זה עלול להפוך לכרוני, תוך כדי תקופת של הפוגה, ותקופת של החמרה. הנזקים שעלולים להיגרם: צהבת בשיניים, כאבי בטן כרוניים, נזק לכליות ולקיבה. שיעור התמותה מבולימיה נרבוזה מעורך ב2 אחוזים בשנה.
אכילה כפייתית \ אימפולסיבית \ בולמוסי אכילה
בדומה לבולימיה נרבוזה, אכילה כפייתית גם היא מאופיינת בהתקפי אכילה חסרי רסן. התקפי אכילה אלו לרוב לא ייפסקו עד שהאדם יחוש כי כאב או בחילה שלא יאפשרו לא להכניס עוד אוכל לגופו. בשונה מבולימיה נרבוזה, שם לאחר התקף אכילה מתקיים טקס היטהרות, בהפרעת אכילה זו אין מאפיין של התרוקנות.
אנשים הסובלים מהפרעה זו לרוב ימצאו מעל טווח המשל התקין, וחלקם אף יסבול מהשמנת יתר, שהרופאה רואה בה מצב רפואי, ולא הפרעה נפשית. ההפרעה מתחילה לרוב בגיל הנערות או הבגרות המוקדמת אך לעיתים מופיעה גם אצל בוגרים. אנשים הסובלים מהפרעה זו לרוב יחפשו מענה ריגשי בגיל מבוגר יותר מאשר אנשים הסובלים מאנורקסיה או בולימיה. ההפרעה עלולה לגרום למגוון השכלות הקשורות לעודף משקל- השמנת יתר אשר השלכותיה חמורות.
תסמונת האכילה הלילית Night Eating Syndrome
אלו הסובלים מתסמונת זו חווים אפיזודת של התקפי אכילה ליליים. האכילה לא מתרחשת תוך שהאדם ישן. האכילה הינה מודעת והאדם יכול להיזכר בה כשמתעורר. על אף שהתקפי אכילה אלו יכולים להתרחש על רקע של הפרעות שינה, היא אינה נחשבת הפרעת שינה, אף שבכוחה לפגוע משמעותית באיכות השינה. מקורות שונים מצביעים על גורמים של חרדה ודיכאון כמקור להפרעה, אך עדיין אין די מידע על מהלכה של ההפרעה והגורמים.
הפערת טיהור
המאפיין העיקרי של הפרעה זו הוא ה"היטהרות"- התנהגות חזרתית של הקאות יזומות, נטילת חומרים משלשלים, פעילות ספורטיבית קיצונית וכדומה. בשונה מבולימיה נרבוזה לאלו הסובלים הפרעת טיהור אין התקפי אכילה, אך בדומה לבולימיה ישנו צריך מתמיד לשלוט במשקל הגוף.
לקריאה נוספת: https://hacheret.com/treatment/הפרעות-אכילה-והתמכרות/