גמילה מקוקאין
ישנן מספר מורכבויות בטיפול בהתמכרות לקוקאין. הראשונה מתרחשת לאחר פרק זמן ארוך של שימוש בקוקאין, כאשר המוח זקוק לסם כדיי לייצר דופמין כלשהו או אפילו כדי להרגיש "נורמלי". תסמיני גמילה מקוקאין מתרחשים ברגע הפסקת השימוש בסם. אנשים מכורים רבים ממשיכים להשתמש בקוקאין רק כדי להימנע מתופעות הלוואי הללו.
מורכבות שניה נוגעת באתגר הפסיכולוגי המתעורר בגמילה מקוקאין. בשונה מסמים אחרים בהם ישנה תלות גופנית גבוהה ותסמיני גמילה פיזיים ברורים, ב- גמילה מקוקאין הסיפור הוא אחר. גמילה מקוקאין נמשכת מספר חודשים, בהם חווים תסמינים חזקים של: אי שקט נפשי, עצבנות, התקפי חרדה, דיכאון, היעדר אנרגיות וכמיהה עזה לשימוש בסם.
מורכבות שלישית נוגעת לתפיסת העצמי של אלו המכורים לקוקאין. בתפיסה העצמית לרוב הם רואים עצמם כאנשי משפחה, אנשי עבודה, אנשי עסקים וכדומה. הם לא רואים את עצמם כשאר המוכרים ולכן מתקשים להשתלב במרכזי טיפול.
במכון הרמוניה אנחנו רואים את השימוש בחומרים ככלי לריפוי עצמי שלרגעים מסוימים נתן הפוגה מהקושי אך במקביל החריף את הבעיה והעצים אותה. באמצעות תהליך שמתחיל בהימנעות מחומרים והתנהגויות מזיקות, אנו חושפים את הבעיה הראשונית, את תהומות הלב שלא קיבלו מענה, ומתמקדים בהם. בהדרגה התשוקה לחומרים או התנהגויות הופכת שולית, ואת מקומה תופסת מוטיבציה לחיים אחרים, מלאי יצירה, מימוש ומשמעות.
דרכי הטיפול שאנו מציעים בהתמקדות בגמילה מקוקאין מורכבות ממגוון מענים ומותאמת לכל מטופל בהתאם למצב תפקודו וחומרת מצבו:
- גמילה ביתית
- טיפול מרכז יום
- טיפול פרטני
- טיפול זוגי
- טיפול משפחתי
אנו ממליצים לאחר שלב הגמילה הפיזית על תהליך טיפול פרטני\קבוצתי ו\או מרכז יום בהתאם לצרכי המטופל ותפקודו. הצלחת הגמילה תלויה באופן בו נעניק טיפול מותאם לצרכי המטופל ולמצבו הנפשי
עוד על סם הקוקאין
למרות שמדובר בסם נפוץ, חשוב לדעת שמדובר בסם בעל השפעה חזקה ומסוכנת ביותר. הקוקאין מופק מעלי צמח הקוקה, שגדל בעיקר בדרום אמריקה באזורים ההרריים של קולומביה, בוליביה ופרו. קוקאין משמש ברפואה להרדמה מקומית, בעיקר בניתוחי עיניים, אף וגרון. החזקתו וצריכתו שלא למטרות רפואיות אסורות כמעט בכל רחבי העולם.
הקוקאין נחשב "סם של עשירים", בשל מחירו הגבוה יחסית לסמים אחרים.השפעות הקוקאין גורמות להמרצה של מערכת העצבים המרכזית, דיכוי התיאבון ותחושת אופוריה ומרץ. בנוסף, הקוקאין מחולל אפקט של הרדמה מקומית, והיה בשימוש לצרכים אלה לפני שהשימוש בו כסם רחוב הפך נפוץ.
הקוקאין משפיע על תהליך העברת מידע בין סינפסות המוח, דרך חסימת נשא דופמין, שאחראי לספיגה חוזרת של דופמין לתא הקדם סינפטי. בכך הקוקאין גורם להגדלת כמויות הדופמין הנמצאות בחלק הקדם סינפטי. פעילות יתר זו של מערכת הדופמין גורמת לרוב ההשפעות ההתנהגויות וההשפעות ההתמכרותיות. צריכת מנת יתר של קוקאין גורמת להיפרתרמיה, עליה משמעותית בלחץ הדם העשויה להיות מסכנת חיים, הפרעה בקצב הלב ומוות.
איך תדע שאתה או מישהו מהיקרים לך משתמש יותר מהנורמה בקוקאין?
- האם נראה לעין ולסובבים אותך שאתה מושך הרבה באף? האם אתה מושך הרבה כספים מחשבון הבנק שלך ובכל חודש יש משיכות מזומנים גבוהות? האם יש לך התנהגויות שלא מתאימות לך?
- התמכרות לקוקאין הינה התמכרות יקרה הדורשת מהמכור להשתמש בסכומים גדולים של כסף בכדי לתחזק את השימוש שלו. הסם הינו ממכר ביותר ובעל השפעה לטווח זמן קצר יחסית, הגורם למשתמש לחשוק בו שוב ובמהרה. ולכן, כשזמני השימוש קצרים, התדירות בשימוש הולכת ועולה וכך גם עלויות השימוש.
- בעבר היית משתמש בקוקאין רק במסיבות או באירועים חברתיים? היום פתאום אתה משתמש פעמיים בשבוע? תדירות השימוש עלתה?
- העלאת תדירות השימוש אופיינית מאוד. הסם הינו ממכר ביותר וגורם לתלות פסיכולוגית חזקה.
- אתה מרגיש תחושת "היי" אושר מיידי, וזה גורם לאיבוד שיקול הדעת ולאיבוד שיקולים ערכיים. משתמשי קוקאין בדרך כלל יפעלו דרך דפוסי התנהגות ללא הגבלות, הסתרות ושקרים לעצמם ולסביבתם.
- נוטה לצרוך את הסם יחד עם אלכוהול? דע כי זהו מעגל שפועל יחד ומתחזק זה את זה.
- תופעה נוספת של התמכרות לקוקאין הינה עלייה בצריכת סמים נוספים או בתרופות מרשם כגון: כדורי שינה ותרופות מרשם אחרות להרגעה אשר מגיעות לשימוש מיד לאחר ירידת ההשפעה של הקוקאין על מנת לאזן את "הדאון" הקשה שמגיע יש לאחר מכן.
- התנהגות ספונטנית ולא מוסברת.
מהם התסמינים הפיזיים של התמכרות לקוקאין?
- בעיות שינה.
- ערנות והיפר-אקטיביות למשך שלושה ימים של שימוש ולאחר מכן נפילה דרסטית לשינה מרובה.
- אי שקט, תסמיני קריז, חרדה, מדיכאון לאקסטזה, תוקפנות ואגרסיביות.
- לאורך זמן ניתן לראות שישנה ירידה דרסטית במשקל, עלייה בחשק מיני אך בעיות בתפקוד מיני.
שלבי התמכרות לקוקאין
גמילה מקוקאין הוא צעד חשוב לשינוי ההרגל ברגע שמתגלה התמכרות לקוקאין. גמילה מסם קוקאין אינה משימה קלה, אך ישנם תהליכים רבים שנכנסים לפעולה, שברוב המקרים, דורשים מרכז ייעודי לגמילה מקוקאין כמו מכון הרמוניה. ההחלטה להפסיק להשתמש בקוקאין היא הדבר הכי חכם לעשות והוכחה כיעילה מאוד. תהליך הגמילה מקוקאין מתחיל בהפסקה מיידית של השימוש כדי להתחיל בגמילה. לאחר מכן, שלבי הטיפול והשילוב מחדש בחיים הנורמליים מתחילים באמצעות פסיכולוגיה ושינוי הרגלי המטופל.
איך מתבצע הטיפול בהתמכרות לקוקאין
גמילה מסם קוקאין מצריכה הסכמה ראשונית של המכור לקוקאין, אשר מודע לבעיה ומגיע להחלטה לטפל בה. מוטיבציה ורצון להיגמל הם המפתח לתהליך הניקוי לאחר התמכרות לקוקאין. קוקאין הוא אחד הסמים הממכרים ביותר, ולכן הצעד הראשון הוא ניקוי רעלים כדי להוציא 100% קוקאין מהמערכת של המטופל. בשלב זה ולאורך כל הטיפול, השימוש אסור ומתחילים לטפל בסימפטומים הנגרמים מהתמכרות לקוקאין. לבקש עזרה להיגמל מקוקאין זה לא רע, זה צעד קדימה.
התמכרות לקוקאין – הפסיכולוגיה מאחורי הגמילה
לאחר התמכרות לקוקאין תהליך הגמילה כולל התגברות על ההתמכרות הפסיכולוגית וההשלכות הפסיכולוגיות הנגרמות מההתמכרות לקוקאין עצמה, ולומדים כיצד להיפטר ביעילות מקוקאין. בעזרת פסיכולוגיה יישומית, המטופל עובד עם היבטים וטכניקות שונות שניתן ליישם בחיי היום יום ובסביבתו ויסייעו לו לעבוד על היסודות שימנעו ממנו לצרוך את הסם שוב.
בעזרת אסטרטגיות טיפוליות, תהליך השיקום בונה מחדש את האישיות, משפר את יכולת ההתמודדות עם מצבים שהובילו לשימוש בסמים. שיפור הדימוי העצמי הוא המפתח ותהיה לו השפעה חיובית על חיי היומיום של המטופל לאחר סיום הטיפול. במרכז לגמילה מקוקאין, התהליך מותאם למאפיינים ולצרכים של כל מטופל שאינו יכול או לא יודע כיצד להיגמל מקוקאין. כמרפאה לטיפול בקוקאין, נדרשת נוכחות של פסיכיאטרים, שילוב של טיפול פרטני וטיפול קבוצתי, או השתתפות בסדנאות קוגניטיביות התנהגותיות כגון סדנאות מיומנויות חברתיות או סדנאות לניהול רגשות.
גם בשלב זה, המומחים של מכון הרמוניה יעזרו למטופל וייקחו חלק בהתפתחות האישית שלו, תוך השגת הטיפול המותאם אישית שהופך את מכון הרמוניה למקום בטוח ויעיל לגמילה מהתמכרות לקוקאין. מכון הרמוניה מספק את הסיוע הדרוש לכל מטופל במהלך הטיפול, ומבטיח את שלומו והחלמתו של כל מי שמוכן להילחם על החיים שלו.