contact-us

לקבלת ייעוץ עם הצוות המקצועי

לקבלת ייעוץ עם הצוות המקצועי

    גמילה ממסכים

    גמילה ממסכים

    התמכרות למסכים

    בשנים האחרונות הולכת ומתחזקת מגמה של שימוש במסכים (מחשב, טלוויזיה, סמארטפון, משחקי מחשב וכדומה). המסכים נמצאים במהלך כל היממה סביבנו, ומלווים את הפעילות היומיומית שלנו. מעבר ליתרונות המוכרים של שימוש במסכים, התפתחה מגמה של שימוש לרעה במסכים- ואיתה ההבנה ששימוש לרעה לא צומח בחלל ריק- ומצב זה מצריך מעבר לגמילה ממסכים עצמה גם טיפול נפשי עמוק. 

    התמכרות לשימוש במסכים הינה מצב בו השימוש הופך למוגבר ומוגזם, והאדם המכור חש צורך עז למסך שפוגעת בתפקודו ובמערכות היחסיים בחייו. התמכרות זו דומה מאד להתמכרויות אחריות, על אף שכביכול היא תופעה חדשה. אנשי מקצוע רבים רואים בהתמכרות למסכים מכה דומה לזו שהייתה בשנות ה-80 כתוצאה מההרואין, אך מרבית האוכלוסייה עדיין אינה מכירה בבעייתיות הכרוכה בסוג התמכרות למסכים. התמכרות למסכים היא מצב בו השימוש מתאפיין בחוסר שליטה הפוגעת בהתנהלות ובתפקוד היומיומי והחברתי של האדם. המצוקה הרגשית של האדם שנפרד מהמסך היא זו שמעידה על ההתמכרות. 

    ישנן מספר סוגים של התמכרות למסכים. הנפוצה שהתמכרויות היא התמכרות למשחקי מחשב, ביטויים נוספים להתמכרות להימורים מתבטאים בהתמכרות לרשתות חברתיות או לקניות ברשת.

    התמכרויות למסכים, בדומה להתמכרויות אחרות, משפיעה על תפקוד המוח, על התנהגות המכור ועלולה להוביל למצב של הזנחה עצמית קיצונית וקריסה פיזית.  

    ישנם מספר סימנים העלולים להעיד על התמכרות למסכים:

    1. עצבנות וחוסר שקט- נטייה לעצבנות וחוסר שקט כאשר האדם לא נמצא מול מסך
    2. קונפליקטים חוזרים ונשנים סביב השימוש במסכים- הזנחת חובות ומערכות יחסים חברתיות
    3. היפוך שעות- יום הופך ללילה ולילה ליום
    4. הרגלי אכילה משובשים- מכיוון שהמסך תופס את רוב נפח היום, מכורים למסך נוטים לאכילת אוכל מהיר וחטיפים
    5. בראש סדר העדיפויות נמצא המסך

    במכון הרמוניה אנחנו רואים את השימוש במסכים ככלי לריפוי עצמי שלרגעים מסוימים נתן הפוגה מהקושי אך במקביל החריף את הבעיה והעצים אותה. באמצעות תהליך שמתחיל בהימנעות מחומרים והתנהגויות מזיקות, אנו חושפים את הבעיה הראשונית, את תהומות הלב שלא קיבלו מענה, ומתמקדים בהם. בהדרגה התשוקה לחומרים או התנהגויות הופכת שולית, ואת מקומה תופסת מוטיבציה לחיים אחרים, מלאי יצירה, מימוש ומשמעות.

    דרכי הטיפול שאנו מציעים בהתמקדות מגמילה ממסכים מורכבות ממגוון מענים ומותאמת לכל מטופל בהתאם למצב תפקודו וחומרת מצבו:

    אנו ממליצים לאחר שלב הגמילה הראשוני על תהליך טיפול פרטני\קבוצתי ו\או מרכז יום בהתאם לצרכי המטופל ותפקודו. הצלחת הגמילה תלויה באופן בו נעניק טיפול מותאם לצרכי המטופל ולמצבו הנפשי 

    לקבלת ייעוץ עם הצוות המקצועי

    לקבלת ייעוץ עם הצוות המקצועי

      לשירותים נוספים

      התמכרות למסכים היא בעיה הולכת וגדלה בחברה של ימינו, כאשר יותר ויותר אנשים מוצאים את עצמם ללא יכולת להתנתק מהמסכים שלהם. בין אם מדובר בסמארטפונים, טאבלטים, מחשבים ניידים או טלוויזיות, מסכים הפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו, ואנשים רבים מתקשים למצוא איזון בריא בין זמן המסך שלהם לבין פעילויות אחרות.

      המונח "התמכרות למסכים" מתייחס לשימוש מופרז וכפייתי במכשירים אלקטרוניים עם מסכים, עד כדי הפרעה לחיי היומיום של האדם. זה יכול להתבטא במגוון דרכים, החל מבדיקה מתמדת של מדיה חברתית ועד צפיית בינג' בתוכניות טלוויזיה או משחקי וידאו במשך שעות על גבי שעות.

      אחת הסיבות לכך שהתמכרות למסכים נפוצה כל כך היא אופייה הממכר של הטכנולוגיה. פלטפורמות מדיה חברתית ואפליקציות אחרות נועדו לשמור על מעורבות המשתמשים ולחזור אליהם לקבלת מידע נוסף. התראות, לייקים והודעות מעוררים שחרור של דופמין במוח, שיוצר תחושת הנאה ומעודד את המשתמש להמשיך להשתמש באפליקציה.

      גורם נוסף התורם להתמכרות למסכים הוא הנוחות של הטכנולוגיה. עם טלפונים חכמים ומכשירים אחרים, יש לנו גישה מיידית למידע, בידור ותקשורת. קל להיתפס לזרם אינסופי של תוכן ולאבד את תחושת הזמן.

      להתמכרות למסכים יכולות להיות מספר השלכות שליליות. זה יכול להוביל להפרעות שינה, מאמץ עיניים, וכאבי ראש. זה יכול גם לתרום לבידוד חברתי וירידה בפעילות גופנית, אשר יכול להוביל לבעיות בריאותיות כמו השמנת יתר ומחלות לב. בנוסף, זמן מסך מוגזם יכול להפריע לביצועים בבית הספר או בעבודה, כמו גם ביחסים עם בני משפחה וחברים.

      אז מה ניתן לעשות כדי להתגבר על התמכרות למסכים? הצעד הראשון הוא להכיר בכך שיש בעיה. אם אתם מוצאים את עצמכם כל הזמן מושיטים יד לטלפון או מבלים שעות מול הטלוויזיה, הגיע הזמן לקחת צעד אחורה ולהעריך את ההרגלים שלכם. שקול להגדיר מגבלות על זמן המסך שלך, כגון בדיקת מדיה חברתית רק פעם או פעמיים ביום או לקחת הפסקות כל שעה בערך בעת עבודה מול מחשב.

      אסטרטגיה נוספת היא למצוא פעילויות חלופיות שאתה נהנה. זה יכול לכלול פעילות גופנית, קריאה או בילוי בחוץ. על ידי מציאת דרכים אחרות להעסיק את הזמן שלך, אתה יכול לשבור את מעגל ההתמכרות למסכים ולפתח הרגלים בריאים יותר.