התמכרות לאופיאטים
גמילה ממשככי כאבים אופיאטים – כל המידע על השלבים
שימוש במשככי כאבים אופיאטים מהסוגים הבאים: אוקסיקונטין (OxyContin) פרקוסט Percocet), פנטניל (Fentanyl) מורפין (Morphin), הרואין (Heroin), וטרמדול (Tramadol) גורמים לחוויות פיזיות ורגשיות עוצמתיות, לרגעים של אושר טהור ולתחושת ״היי״ חזקה אשר גורמת רצון עז לחוות אותה שוב ושוב… בצורה זו מתפתח מעגל ההתמכרות.
גמילה ממשככי כאבים אופיאטים, ובכלל זה הרואין, קשה ביותר וטומנת בחובה אתגרים לא פשוטים. הגמילה כוללת שלושה שלבים חשובים הכרוכים זה בזה – גמילה פיזית, התאוששות ושלב השיקום.
לפניכם הסבר מקוצר הכולל את כל הדברים שחשוב לדעת בדרך לגמילה מוצלחת מאופיאטים.
שלב הגמילה הפיזית
גמילה פיזית מהסם וההתנקות שלו מהגוף הינו השלב הקשה ביותר בתהליך הגמילה אך גם החשוב ביותר. בשלב הראשון, על האדם המכור לעבור גמילה פיזית מהסם ולנקות אותו מהגוף לחלוטין. שלב זה נמשך החל ממספר ימים ועד כחודש כאשר כל מטופל עובר אותו במקום בו הוא מרגיש בנוח. בתקופה זו, יופיעו תסמיני גמילה פיזיים רבים כגון: הזעה מרובה, תחושת קור, רעידות, כאבים פיזיים, פיהוקים, שלשולים, בחילות, לחצים, הרחבת אישונים וכמיהה גדולה לסם.
שלב ההתאוששות
בשלב זה האדם מתחיל להתנסות באורח חיים נקי מסמים. הוא כרוך בהרבה התמודדויות לא פשוטות עם רגשות קשים אשר הודחקו בזמן ההתמכרות. בשלב זה מופיעים סימני גמילה נפשיים אשר גורמים לסבל רב אצל המכור, לדוגמא:חרדות, פחדים, דיכאון, תחושת ריקנות וחוסר שקט.
הטיפול בשלב זה כולל שיחות ותמיכה נפשית אשר יסייעו למטופל להתגבר על הרגשות השליליים ועל הבלבול שיציף אותו ויסייעו לו להסתגל ולהתרגל מחדש לחיים מספקים ונורמטיביים ללא סמים.
שלב השיקום
המעבר לשלב השיקום הכרחי במטרה ליציאה לשלב עצמאי. כמו שלאחר רעידת אדמה, לא די בפינוי ההריסות, אלא יש צורך בבניה מחודשת, כך גם בטיפול בהתמכרויות.
במכון הרמוניה אנחנו רואים את השימוש בחומרים ככלי לריפוי עצמי שלרגעים מסוימים נתן הפוגה מהקושי אך במקביל החריף את הבעיה והעצים אותה. באמצעות תהליך שמתחיל בהימנעות מחומרים והתנהגויות מזיקות, אנו חושפים את הבעיה הראשונית, את תהומות הלב שלא קיבלו מענה, ומתמקדים בהם. בהדרגה התשוקה לחומרים או התנהגויות הופכת שולית, ואת מקומה תופסת מוטיבציה לחיים אחרים, מלאי יצירה, מימוש ומשמעות.
גמילה מאופיאטים – תכנית טיפול מותאמת אישית
דרכי הטיפול שאנו מציעים בהתמקדות בגמילה מאופיאטים מורכבות ממגוון מענים ומותאמת לכל מטופל בהתאם למצב תפקודו וחומרת מצבו:
- גמילה ביתית
- טיפול במרכז יום
- טיפול פרטני
- טיפול זוגי
- טיפול משפחתי
אנו ממליצים לאחר שלב הגמילה הפיזית על תהליך טיפול פרטני\קבוצתי ו\או מרכז יום בהתאם לצרכי המטופל ותפקודו. הצלחת הגמילה תלויה באופן בו נעניק טיפול מותאם לצרכי המטופל ולמצבו הנפשי
עוד על התמכרות וגמילה ממשככי כאבים
חשוב מאד שהמכור יעבור את תהליך הגמילה במקום בו הוא מרגיש בנוח ומוגן שכן מצב זה מאפשר לפתח מנגנוני התמודדות חזקים ויציבים יותר אל מול ההתמכרות. כיום, ישנן שיטות רבות לגמילה מאופיאטים, כאשר המטרה המרכזית היא להקל על המכור את שלב הגמילה הראשון והקשה ביותר – הגמילה הפיזית. חלק מהשיטות כוללות שימוש בתחליפי סם כגון סבטוקס, בעיקר כאשר מדובר במכור אשר עבר מספר תהליכי גמילה לא מוצלחים.
גמילה היא מטרה חשובה ביותר, אך חשוב להבין כי שלב הגמילה הפיזית מהווה רק חלק מתהליך ההחלמה. לכן, אין לזנוח את המכור לבדו לאחר שהתנקה מהסם וחשוב עוד יותר לעזור לו להתמודד עם הכאב הנפשי שהוא חווה.
מכון הרמוניה מספק את היתרונות של מכון גמילה יחד עם סביבה ביתית נעימה ואינטימית, שיחות אישיות והמון אהבה. מנהלי ומדריכי המכון עטורי ניסיון והצלחות ב"פיצוח" מערכות ההגנה של המכורים וזאת באמצעות קשב רב והכלה. מכון הרמוניה משלב שיטות טיפול מגוונות בגמילה מאופיאטים ומציע צוות רפואי של מומחים מובילים בתחומם.
עוד על הרואין
הרואין הינו סם ממכר ממשפחת האופיאטים בעל פוטנציאל התמכרות גדול והרסני ביותר. מאחר וההתמכרות לסם היא טוטאלית, תהליך הגמילה ממנו כרוך בקשיים ובמאמצים רבים של המכור. במקרים רבים לא ניתן להיגמל מהסם באופן עצמאי אלא רק באמצעות טיפול ועזרה רפואית.
את השימוש בהרואין לא ניתן להסתיר לאורך זמן מאחר שהשפעתו על המכור היא משמעותית ביותר – היא משנה לחלוטין את זהותו ומלווה בכאבים ובמצבים פיזיים ירודים. באופן טבעי, ככל שתהליך הגמילה מתבצע בשלבים מוקדמים יותר של ההתמכרות, הסיכויים להצלחת הגמילה עולים באופן משמעותי, ולכן חשוב מאד להכיר ולזהות בזמן את סימני ההתמכרות על מנת להעניק עזרה וסיוע כבר בשלבים הראשונים.